Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Αφιέρωμα στο Δημήτρη Κοντομηνά και τη συμβολή του στην ασφαλιστική αγορά


Άνοιξε τα σύνορα και τον ορίζοντα για την ελληνική 

ασφαλιστική 

αγορά, κυρίως στην εκπαίδευση και την 

ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο am Τεύχος Απριλίου 2022*, 

Πολυσχιδής προσωπικότητα, οξύνους και αυτοδημιούργητος έφτιαξε από το μηδέν μία οικονομική αυτοκρατορία και υπήρξε εμβληματική μορφή για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1939 και σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Σαν φοιτητής ασχολήθηκε με τη μετάφραση ασφαλιστηρίων συμβολαίων από τα αγγλικά στα ελληνικά και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 εργάστηκε στην Alico στην Ελλάδα, ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την πρώτη ασφαλιστική εταιρεία ζωής στην χώρα, την INTERAMERICAN .

Εμφύσησε την κουλτούρα της εκπαίδευσης στα δίκτυα πωλήσεων και με τις ηγετικές του ικανότητες κινητροδότησε την ανέλιξη των συνεργατών του. Επί τριάντα πέντε έτη κατείχε τα ηνία στην ηγεσία της Interamerican και στήριξε την καινοτομία στην ασφάλιση.

Όπως αναφέρει ο  Γιάννης Ρούντος, στέλεχος της Interamerican από το 2004 έως το Γενάρη του 2022, ο Δ. Κοντομηνάς «συνέδεσε καθοριστικά το όνομά του με την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, επί τρεις και πλέον δεκαετίες. Άνοιξε τα σύνορα και τον ορίζοντα για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, κυρίως στην εκπαίδευση και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Πέρα από την ασφαλιστική τεχνογνωσία των Αμερικανών, έφερε και υποστήριξε στην Ελλάδα φορείς όπως η LIMRA και προήγαγε θεσμικά τις σπουδές στον κλάδο, αναβαθμίζοντας την ασφαλιστική παιδεία. Κατά τις θητείες του στην προεδρία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, συνέβαλε καθοριστικά στην αναγνώριση του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Ο θεσμικός φορέας της ασφαλιστικής αγοράς έγινε υπολογίσιμος, ισότιμος συνομιλητής στα κέντρα αποφάσεων. Εύλογα, ο τίτλος τιμής που του αποδόθηκε, ως Επίτιμου Προέδρου της Ε.Α.Ε.Ε., είναι τίτλος με αντίκρισμα περιεχομένου όσο για κανένα άλλο τιμώμενο πρόσωπο της ασφαλιστικής βιομηχανίας στον τόπο μας». Προσθέτει πως «Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έκτισε απαράμιλλα ένα πρότυπο Ηγέτη από την ίδρυση της INTERAMERICAN έως την αποχώρηση του το 2004, έχοντας το μοναδικό χάρισμα να εμπνέει και να παρακινεί τους εργαζόμενους, να ενθουσιάζει τους Ασφαλιστές.

Ευπροσήγορος και με ενδιαφέρον για όλους, ήταν ο Ηγέτης-πατέρας, με προσωπικό ενδιαφέρον για κάθε άνθρωπο του οργανισμού. Βασίστηκε πάνω στο ενθουσιώδες στράτευμα το οποίο είχε δημιουργήσει και κατηύθυνε με μοναδικό τρόπο ένα μεγάλο πλήθος αφοσιωμένων ανθρώπων: στη διανομή – τις πωλήσεις με το υποδειγματικό agency system που ανέπτυξε σε όλη την Ελλάδα μετά το 1980, όταν πέρασε πλήρως στην ιδιοκτησία του η εταιρεία μετά την εξαγορά του μεριδίου των Αμερικανών της ΙΝΑ (Insurance of North America), αλλά και στον διοικητικό ιστό του πολυσχιδούς οργανισμού.

Σφυρηλάτησε τον χαρακτήρα της INTERAMERICAN ως μιας μεγάλης οικογένειας, με μοναδική εσωτερική συνοχή και συνέπεια πιστών, συντεταγμένων εργαζομένων και συνεργατών. Αυτή είναι μια μοναδική κληρονομιά, που και η σημερινή ηγεσία της εταιρείας πρέπει να διαφυλάσσει και να προτεραιοποιεί ως επιδίωξη, εκτιμώντας τους ανθρώπους της ως το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το πιο ουσιαστικό κεφάλαιο».

Μιλώντας για την κοινωνική υπευθυνότητα, τη στάση του Δ. Κοντομηνά ο Γ. Ρούντος αναφέρει:

«Πολυπράγμων και σε γενναιοδωρία, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα κοινά και έδινε τακτικά δείγματα της κοινωνικής ευαισθησίας και φιλαλληλίας του με χορηγίες, δωρεές και άλλες πρωτοβουλίες για κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα. Η εταιρεία ήταν συνεχώς μέσα σε δρώμενα για τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα, την Παράδοση.

Η σύγχρονη INTERAMERICAN, που έχει καλλιεργήσει έναν ιδιαίτερα κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και ρόλο συνδεδεμένο άρρηκτα με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και εξέλιξή της – τομέα που είχα την τιμή να εισηγηθώ οργανωτικά και να υπηρετήσω προσωπικά από θέση ευθύνης για περίπου δύο δεκαετίες – μεταφέρει στο παρόν αυτή την κουλτούρα, εμβολιασμένη από τον ιδρυτή της». Σήμερα, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία η υποστήριξη των Sustainable Development Goals για τη βιωσιμότητα όπως και η αναφορά στην κοινωνία, το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση – τα επίκαιρα κριτήρια ESG, αναδεικνύεται το πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Η ανακήρυξη του Δ. Κοντομηνά, ως Επίτιμου Προέδρου της ΕΑΕΕ

 

«Στις 11 Νοεμβρίου 2006 – Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, η ΕΑΕΕ τίμησε τον Δημήτρη Κοντομηνά με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της. Σε εκδήλωση, που οργανώθηκε στα γραφεία της, ο τότε Πρόεδρος Δούκας Παλαιολόγος του επέδωσε την τιμητική πλακέτα. Η σελίδα προέρχεται από ένα αφιέρωμα – ειδική έκδοση που έκανε το Spesial Fax του Αλέξανδρου Ταμπουρά, με δηλώσεις 20 ανθρώπων της Ασφαλιστικής Αγοράς για τον Δημήτρη Κοντομηνά.»

 

«Η πρώτη καταχώριση της Interamerican μετά την έναρξη της συνεργασίας με την INA, αντανακλούσε το όραμα του Δημήτρη Κοντομηνά για τη νέα εταιρεία: μηνιαία σύνταξη, μηνιαίο εισόδημα σε δικαιούχους, εξόφληση φόρου κληρονομιάς, αντιμετώπιση σπουδαστικών δαπανών για τα παιδιά της οικογένειας, νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη κ.λπ., προσφέροντας «όλα τα είδη Ασφαλειών Ζωής, ως ταύτα, εξελισσόμενα διαρκώς, εφαρμόζονται σήμερον εις Αμερικήν».

Πριν 50 χρόνια…

To 1971, οι ιδρυτές της Interamerican Δημήτρης Κοντομηνάς και Αλέξανδρος Ταμπουράς προχώρησαν σε ένα joint venture, εισάγοντας την αμερικανική ασφαλιστική τεχνογνωσία στις ασφαλίσεις Ζωής – και φυσικά ενισχύοντας τα κεφάλαια, με τη μεγάλη τότε αμερικανική εταιρεία INA (Insurance of North America). Η Interamerican, «η πρώτη αμιγώς ασφα- λιστική εταιρεία Ζωής στην Ελλάδα», ταυτόχρονα έγινε Ανώνυμη (είχε ιδρυθεί ως ΕΠΕ τον Φεβρουάριο του 1969). Στο στιγμιότυπο, οι Α. Ταμπουράς, Δ. Κοντομηνάς, ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών Μ. Κοντομίχαλος και ο R. Anderson εκ μέρους της ΙΝΑ, σε μια από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις της συνεργασίας που μεγάλωσε την Interamerican, στα πρώτα γραφεία της πλατείας Συντάγματος – Όθωνος 4, στο γραφείο του Α. Ταμπουρά.

 

Επαγγελμα Ασφαλιστής

Στην ανακοίνωση που εξεδωσε μετά την απώλεια του Δ. Κοντομηνά η ΕΑΕΕ αναφέρει “η πορεία του Δημήτρη Κοντομηνά ήταν στενά συνυφασμένη με την ασφάλιση καθώς ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως ασφαλιστής. Το 1963 ίδρυσε και ανέλαβε τη διεύθυνση του υποκαταστήματος AMERICAN LIFE στην Ελλάδα. Ανέπτυξε πρωτοποριακή δράση στις ασφάλειες Ζωής, έναν κλάδο σχεδόν άγνωστο έως τότε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξή τους. Το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican. Ο ίδιος δήλωνε ότι παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητες είχαν επεκταθεί σε πολλούς διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς, στην ερώτηση «τι επαγγέλλεστε;» απαντούσε «Ασφαλιστής». Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΑΕΕ από το 1998 έως το 2003 και το 2006 με ομόφωνη απόφαση του τότε Δ.Σ. της ΕΑΕΕ ανακηρύχθηκε «Επίτιμος Πρόεδρος» σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του στο θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Μεταξύ άλλων, επί των ημερών του ως Προέδρου της ΕΑΕΕ υλοποιήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία του Φιλικού Διακανονισμού, του συστήματος αποζημίωσης που επιτρέπει στον αναίτιο ασφαλισμένο τροχαίου ατυχήματος να αποζημιωθεί από τη δική του ασφαλιστική εταιρίας”.

Η επιχειρηματική του δράση

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στην χώρα με τη δράση του να επεκτείνεται σε διάφορους τομείς, από την ασφαλιστική αγορά και τα media, μέχρι τις αίθουσες κινηματογράφου, τα αεροσκάφη και το λιανικό εμπόριο. Είχε ανακηρυχθεί «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Τον Οκτώβριο του 2018 πωλήθηκε το ποσοστό που κατείχε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του ALPHA και μεταβίβασε επίσης συμμετοχές του σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ ο ίδιος διατήρησε τον έλεγχο των περιφερειακών σταθμών Channel 9 στην Αθήνα και Κανάλι 9 στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώτος που αντιλήφθηκε τη διεθνοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς

Ο Willem Van Duin, πρώην Πρόεδρος της ACHMEA, δήλωσε για τον θάνατο του Δημήτρη Κοντομηνά:

“Είναι ευρέως γνωστό πως ο αείμνηστος Δημήτρης Κοντομηνάς, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν ένας οραματιστής διεθνούς επιπέδου και επίσης ο πρώτος που αντιλήφθηκε τη διεθνοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς, κατανοώντας πως ο κόσμος αλλάζει μέσω της παγκοσμιοποίησης και ότι οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς πίστευε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι είναι η καρδιά κάθε εταιρείας και κάθε εγχειρήματος. 

Είχε ένα μοναδικό χάρισμα να εμπνέει, να παρακινεί και να προκαλεί ενθουσιασμό στους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του, οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι και πίστευαν βαθιά στην INTERAMERICAN. Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Δημήτρη Κοντομηνά και να συνομιλήσω μαζί του αρκετές φορές. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης με εξαιρετική επιχειρηματική οξυδέρκεια και βαθιά γνώση της ασφάλισης, με λαμπρές και καινοτόμες ιδέες. Χτίζοντας πάνω σε αυτά τα ισχυρά θεμέλια, η INTERAMERICAN έχει ευημερήσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, εμπνευσμένη από το όραμα και τις ισχυρές αξίες του Δημήτρη Κοντομηνά. Εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ACHMEA και εμού του ιδίου θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Interamerican επισημαίνει “ο θάνατος του Δημήτρη Κοντομηνά είναι μια μεγάλη απώλεια για όλους εμάς που ανήκουμε στην οικογένεια της INTERAMERICAN αλλά και για την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα. Από την ίδρυσή της η INTERAMERICAN, η εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος, έγινε συνώνυμη της ασφάλισης στην Ελλάδα, καθιερώνοντας την ως μια από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ένα από τα πιο εμβληματικά brands της χώρας”.

Πέρα από την Interamerican είχε ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων: 

● την τράπεζα Interbank (το 1997 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την τράπεζα Eurobank).
● την Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic στην Ελλάδα).
● την Ευρωκλινική Αθηνών.
● την τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς).
● το στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet.
● την εταιρεία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm.
● για το διάστημα 1998–2001 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης.
● για μια εικοσαετία ήταν συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του τηλε- οπτικού Alpha και των ομότιτλων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
● τις κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece.
● το τηλεοπτικό Channel 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
● τη Mediterra Οινοποιητική στην Κρήτη.

*Η φωτογραφία του εξωφύλλου του τεύχους Απριλίου 2022 του am είναι ένα γραμμικό πορτρέτο του Δημήτρη Κοντομηνά, που έχει φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Ρούντος για τη δημιουργία του ταμπλό των συνιδρυτών της Interamerican, στην είσοδο του αμφιθεάτρου των κεντρικών γραφείων της εταιρείας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν τον Ιανουάριο του 2019, όταν η Interamerican, παρόντος του τέως προέδρου της ACHMEA, Willem van Duin, τίμησε τον αείμνηστο Δ. Κ. με μια ιδιαίτερη εκδήλωση, με την ευκαιρία της επετείου των 50 ετών από την ίδρυσή της. Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Ρούντο, έως πρόσφατα Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας-Υπευθυνότητας της Interamerican, για την παραχώρηση, καθώς και για το αρχειακό υλικό και τις πληροφορίες που δημοσιεύουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου