Τρίτη 3 Μαΐου 2022

 Τέλος εποχής - Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έκανε γνωστή τη λέξη ασφάλιση στο ευρύ κοινό 

Τέλος εποχής - Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έκανε γνωστή τη λέξη ασφάλιση στο ευρύ κοινό 

Η φυσική απουσία του Δημήτρη Κοντομηνά σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στον ασφαλιστικό κλάδο. Μπορεί τα δυο τελευταία χρόνια λόγω της ασθένειάς του να ήταν απών από τις κάθε είδους επιχειρηματικές διεργασίες, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν ωσεί παρών ως άλλος «Ελ Σιντ» στον ασφαλιστικό κλάδο, έναν κλάδο ο οποίος του οφείλει πολλά.

Τέλος εποχής, όχι γιατί πολλά από όσα «δίδαξε» με την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον ασφαλιστικό κλάδο δεν ισχύουν σήμερα, ή έχουν μεταβληθεί οι αξίες, οι προτεραιότητες, οι ιεραρχήσεις, αλλά τέλος εποχής, γιατί θα λείψει αυτή διορατικότητα, η επιμονή, η δυναμική, η αποφασιστικότητα, η τόλμη, το ρίσκο, που χαρακτήριζαν τον Δημήτρη Κοντομηνά, στοιχεία απαραίτητα όταν ένας επιχειρηματίας δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που βρίσκεται στις απαρχές της ανάπτυξής του και εν πολλοίς θυμίζει τη ρήση του Τόμας Έντισον «Δεν υπάρχουν κανόνες εδώ πέρα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι!»

Ήταν εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η ασφάλιση υπήρχε μεν στην Ελλάδα αλλά ήταν γνωστή σε ένα πιο «περιορισμένο» κοινό.

Ο ίδιος επέλεξε ένα έντονα επικοινωνιακό ολιστικό μοντέλο για να κάνει γνωστό το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στο πλατύ κοινό και το πέτυχε. Με το «έτσι θέλω», με ένα επιθετικό πνεύμα που εκφράστηκε πολύ χαρακτηριστικά με το γνωστό διαφημιστικό μήνυμα «κάντε μια Interamerican ζωής». Μέσα από αυτό το μήνυμα, που βρισκόταν σε όλα τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία της Αθήνας, στους δρόμους, τις τηλεοράσεις της εποχής, έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται, εκεί προς το τέλος της δεκαετίας του '70, αρχές του 1980, τι είναι αυτή η «Interamerican ζωής». Ετσι άρχισε ο κόσμος να μαθαίνει τις ασφάλειες ζωής. Επεδίωξε και ώς ένα βαθμό τα κατάφερε να κάνει πράξη μια ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ που συχνά επικαλούνται οι ασφαλιστές: «Αν μπορούσα, θα έγραφα τη λέξη ασφάλιση πάνω σε κάθε σπίτι και στο μέτωπο κάθε ανθρώπου».

Και ως πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ήταν αυτός που ενίσχυσε την εξωστρέφεια της Ένωσης και υλοποίησε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον κλάδο, αυτή του φιλικού διακανονισμού.

Ο θεσμός του φιλικού διακανονισμού άλλαξε άρδην την εικόνα της ασφάλισης στον κλάδο αυτοκινήτου, αφού ο πολίτης αναζητούσε πλέον με πιο ποιοτικά κριτήρια ασφαλιστική εταιρεία στον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων και οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες «υποχρεώθηκαν» να αυτορυθμίσουν τα του κλάδου τους, για να μη βρεθούν με ελλείμματα από κάποιες άλλες που δεν τηρούσαν τη νομοθεσία.

Στις τοποθετήσεις κοντινών του ανθρώπων που φιλοξενούμε στο πολυσέλιδο αφιέρωμα στο σημερινό τεύχος του Nextdeal (σελ 2-10, δείτε εδώ), που αξίζει να διαβάσετε, φαίνεται όλη αυτή η ζωτικότητα και η προσφορά του Δημήτρη Κοντομηνά στον ασφαλιστικό κλάδο, μέσα και από άγνωστες λεπτομέρειες της καθημερινότητας.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Nextdeal, τεύχος 491


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου