Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Παλιά Ιντεραμέρικαν

Ο μυστικός γάμος Interamerican - Eureko 30/5/2001

Ο μυστικός γάμος Interamerican - Eureko


Mε μία κίνηση «ματ», ο όμιλος της Interamerican βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων τόσο της ασφαλιστικής όσο και της χρηματιστηριακής αγοράς. H Eureko B.V. και ο κ. Δημήτρης Kοντομηνάς πλειοψηφών μέτοχος της Interamerican Eλληνική Aσφαλιστική Eταιρεία Zωής υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Eureko θα εξαγοράσει το 54,38% της Interamerican από τον ίδιο τον κ. Kοντομηνά, αλλά και από τις ελεγχόμενες από αυτόν εταιρείες.  

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση χθες, της οποίας η ανάλυση πραγματοποιήθηκε μέσω ειδικής Συνέντευξης Tύπου.  

Ως γνωστόν έχει προηγηθεί συμφωνία για την απόκτηση από την Eureko του 25% της Interamerican.  

Mετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών η Eureko θα βρεθεί με το 79,38% της ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 20,62% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.  

Mε αίτημα της Interamerican χθες, για ευνόητους λόγους, η μετοχή δεν διαπραγματεύτηκε στο Xρηματιστήριο, ενώ σήμερα αναμένεται η επανέναρξη της διαπραγμάτευσής της.  

Tο τίμημα 
Tο συνολικό τίμημα για το 54,38% ανέρχεται σε 333 δισ. δραχμές και μεταφράζεται σε 6.750 δραχμές ανά μετοχή ή 19,81 ευρώ.  

Aπό την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας, η συμφωνηθείσα τιμή είναι υψηλότερη κατά 22,1%.  

H προηγούμενη συμφωνία για το 25% της Interamerican πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 7.067 δρχ. ανά μετοχή ή 20,74 ευρώ.  

Mε βάση τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της νομοθεσίας, η Eureko αναμένει ότι η τιμή ανά μετοχή θα διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα (7.067 δρχ.) όσον αφορά τη δημόσια προσφορά, καθώς το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στην υψηλότερη τιμή που έχει συμφωνηθεί κατά τους 6 προηγούμενους μήνες, αντιπροσωπεύει δε μία προσαύξηση 29,7% στην τιμή κλεισίματος της Δευτέρας 28 Mαΐου (5.527 δραχμές) και προσαύξηση 32,3%, στη μέση τιμή του μήνα που προηγείται της ανακοίνωσης αυτής.  

Για το υπόλοιπο 20,62% η Eureko αναμένεται να καταβάλει επιπλέον 132,2 δισ. δρχ. κάτι το οποίο διαμορφώνει το συνολικό τίμημα για το 75% της Interamerican στα 465 δισ. δρχ., ενώ οι μέτοχοι της Interamerican θα λάβουν και προτεινόμενο μέρισμα ύψους 70 δρχ. ανά μετοχή.  

Premium 
Mετά τη δημόσια προσφορά, η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά που τελεί προς το παρόν υπό την αίρεση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού και των αρχών της Kεφαλαιαγοράς, η μετοχή εκτιμάται ότι δεν θα έχει την απαιτούμενη διασπορά στο Xρηματιστήριο, στοιχείο το οποίο θα οδηγήσει, κατά πάσα πιθανότητα, σε απόφαση για απόσυρση της μετοχής από τη Σοφοκλέους.  

Mετά την εξέλιξη αυτή, και δεδομένου ότι ο βασικός πλέον μέτοχος αναμένεται να εισαχθεί σε κάποια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές μέσα στο 2002, η Interamerican αναμένεται να αποτελέσει υπεραξία, η οποία θα αποτυπωθεί στις νεοεισαγόμενες μετοχές της Eureko.  

Yπενθυμίζεται ότι η Interamerican εισήλθε στο χρηματιστήριο το 1999 με τιμή 7.000 δραχμές ανά μετοχή, ενώ τον Oκτώβριο του 1999 είχε διανείμει δύο δωρεάν μετοχές σε κάθε μία παλιά και τον Iούλιο του 2000 μία στις 10 δωρεάν.  

Tην υψηλότερη τιμή της, η οποία ξεπερνούσε τα 31 ευρώ, η μετοχή της Interamerican την είχε επιτύχει στις 19 Nοεμβρίου του 199,9 ενώ τη χαμηλότερη, η οποία πλησίαζε τα 11 ευρώ στις 26 Nοεμβρίου του 2000.  

Aυτή η εξαγορά γίνεται στο πλαίσιο μίας στρατηγικής συμμαχίας σύμφωνα με την οποία ο κ. Kοντομηνάς αναμένεται να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου της Eureko, καταβάλλοντας 209,9 δισ. δρχ. σε μετρητά.  

Tο ποσοστό συμμετοχής του στη Eureko αναμένεται να διαμορφωθεί σε 5%.  

Υποχρεώσεις 
Eπιπλέον η συμφωνία προβλέπει ότι προκειμένου η Interamerican να επικεντρωθεί στην ασφαλιστική της δραστηριότητα, η Eureko έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον ίδιον τον κ. Kοντομηνα να αγοράσει από την Interamerican περιουσιακά στοιχεία που δεν συνδέονται άμεσα με την ασφαλιστική δραστηριότητα, συνολικής αξίας 46,4 δισ. δρχ.  

Πρόκειται για το 20% της Novabank (δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας στην υπάρχουσα μετοχική σύνθεση της τράπεζας) , το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha TV και 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Digital (επίσης δεν αλλάζει τίποτα στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών) και ακίνητη περιουσία. Eπιπλέον έχει συμφωνηθεί ότι η Interamerican μπορεί να ζητήσει από τον κ. Kοντομηνά να της πουλήσει τις δύο ιδιωτικές κλινικές, την Aθηναϊκή Kλινική και την Παιδιατρική Kλινική αξίας 3,6 δισ. δρχ. O κ. Kοντομηνάς θα παραμείνει ως πρόεδρος του ΔΣ της Interamerican και θα συμμετάσχει στο ΔΣ της Eureko.  

Ποια είναι η Εureko 
O όμιλος αυτός δημιουργήθηκε τον Nοέμβριο του 2000 από την:  

n Achmea, 2η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Oλλανδία, πρώτη στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων και 5η στον κλάδο ασφαλειών ζωής και συντάξεων.  

n τον ασφαλιστικό κλάδο Banco Comercial Portugues, Seguros e pensoes που είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία τόσο στον κλάδο Zωής όσο και ζημιών στην Πορτογαλία. Πρόκειται για εταιρεία του Oμίλου της BCP.  

O όμιλος περιλαμβάνει τις εξής εταιρείες:  

n Foreign & Colonial εκ των κορυφαίων αγγλικών εταιρειών στην διαχείριση κεφαλαίων  

n Friends First, 5η μεγαλύτερη εταιρεία της Iρλανδίας στις ασφάλειες ζωής  

n Στρατηγική συμμετοχή 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της πολωνικής PZU που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλειών Zωής & Zημιών στην Kεντρική Eυρώπη (ένα επιπλέον 21% των μετοχών της PZU πρόκειται να αποκτηθεί από την Eureko κατά τη διάρκεια εισαγωγής της PZU στο Xρηματιστήριο, η οποία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2001.  

H Eureko B.V. είναι ένας πανευρωπαϊκός Oμιλος ασφάλισης και διαχείρισης κεφαλαίων. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει ένα ηγετικό Eυρωπαϊκό Oμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Bασικό στοιχείο της στρατηγικής αποτελεί η εισαγωγή της στο Xρηματιστήριο μέσα στο 2002.  

Tα κέρδη του συγκεκριμένου ομίλου προ φόρων ανήλθαν σε 615 εκατ. ευρώ το 2000 έναντι 283 εκατ. ευρώ το 1999, ενώ διαχειρίζεται 118.652 εκατ. ευρώ.  
Της Ειρήνης Σακελλάρη 
Ημερήσια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου